Make-up and Hair Design

utdanningsløpet 1 år + 2 år

Solent Southampton University

som norsk student
1 år ved Imageakademiet i Oslo + 2 år ved Solent University i Southampton UK

Bachelor i Make-up and Hair Design

Begynner du på Imageakademiet til høsten kan det samtidig være starten
på en internasjonal bachelor-utdanning. Drømmen kan du forfølge videre på
Solent University i Southampton.

I den store, moderne vestibylen sitter Lisa og holder på en nyinnkjøpt skissebok. På dagsprogrammet står forberedelser til en prøve i fashion beauty fulgt av en forelesning om feminisme. «Vi har allerede hatt en del filosofi,» forteller Lisa. «Det er utfordrende, men også veldig gøy». Studenten som gikk ut av Imageakademiet våren 2019 har funnet seg godt til rette etter bare noen måneder ved Solent University. Nå ser hun frem til å gå løs på en spennende portofolio-oppgave på ti bilder og til å bygge opp sin egen nettside. Og så skal hun snart levere inn forslag til den avsluttende Bachelor-oppgaven neste år. «Det blir tøft,» sier universitetsstudenten, men hun gleder seg likevel. «Tenk på alt jeg kommer til å sitte igjen med når jeg er ferdig!»

Lisa går på bachelor-programmet Make-up og hårdesign. Det samme gjør Sophie som også gikk ut fra Imageakademiet våren 2019. «Det at jeg fikk lov til å være kreativ på Image var ekstremt gøy,» forteller hun. «Da jeg fikk vite at man etterpå kan hoppe rett inn i andreåret her ved Solent så tok jeg sjansen. Og det har vært et godt valg.»

Nå står hun og medstudenten foran en stor og krevende oppgave: De skal skape ti makeup-bilder som uttrykker deres forståelse av skjønnhet. «Alle bildene skal ha en sammenheng slik at du finner din signatur,» forklarer Sophie. «Det er veldig fint å kunne utfordre deg selv på hva du liker og hva du virkelig har lyst til å gjøre». Selv har hun tenkt å trekke på noen av sine dypeste inspirasjonskilder, de som gjorde at hun bega seg ut på dette eventyret til og begynne med. «Jeg har lyst å lage noe som ligger nærme det King Kong Magazine gjør,» sier hun. «Noe litt artsy som pusher grensene.»

Futuristisk fashion
Og nettopp «noe litt artsy» passer godt inn på The School of Art, Design and Fashion ved Solent. For dypt inne i universitetsbygningen sitter Sebastian. Han er kledd i snekkerbukse og hvit skjorte og ser mest ut som en mild og lettere oppdatert utgave av en renessansemaler. «Vi liker å tenke på oss selv som ganske eksperimentelle,» sier læreren som har en doktorgrad innen Fine Arts. «De norske studentene her er begeistret for den tilnærmingen, og med en slik holdning har du alt som skal til!». Sebastian forteller at skolen bevisst ønsker å ligge i forkant av motetrendene og at det å utvikle egne utrykk derfor er bygget inn i alle skolens studieenheter. «Her handler det ikke om å finne et bilde og kopiere det,» fastslår han. «Her handler det om å utfordre din egen tenkning.» Han forteller om et kurs i «future fashion trends» som han holder det avsluttende tredjeåret på bachelor-nivå. «Her kommer studenter opp med tvilsomme ideer som virus som kan forandre makeupen din!» ler han fornøyd.

At utvikling av kreativitet står sentralt ved Solent er det liten tvil om. Under en omvisning rundt i skolens lokaler står døren på gløtt inn til et sminkestudio. Her står læreren Cath og legger ut om vampyrer og hvordan samfunnsutviklingen har hatt en tendens til å speile seg i skrekkfilmer fra den viktorianske tiden frem til i dag. «Hudens viktighet når det gjelder fremstillingen av monstre kan gi dere en interessant innfallsvinkel når det gjelder deres egen utvikling av nye sminkedesign,» sier hun og lar umiddelbart de femten studentene sette i gang med egen eksperimentering. Og rundt et hjørne ligger enda et kreativt rom: En stor bodylab for spesialeffekter som er åpen hele kvelden og hvor man kan sitte å støpe og ordne som man vil.

Fra høsten 2020 starter Solent opp en egen bachelor-grad i spesialeffekter der Imageakademiets studenter fra og med høsten 2021 også kan gå rett inn på andreåret. Og at de vil bli tatt imot med åpne armer er det ingen tvil om på lærerværelset. «Alle vi har hatt fra Imageakademiet over de siste årene har vært helt fantastiske,» sier Cathy som underviser i fashion make-up. «De har alle et veldig godt grunnlag når de kommer hit og har ofte kommet litt lenger enn våre annenårsstudenter. De blir raskt integrert og har alle en veldig bra arbeidsetikk og et godt øye for design».

Jobb i London?
Forlater man så bygningen som rommer litt over 300 makeup- og fashion-studenter fordelt på tre undervisningsår kommer man rett inn i universitetets topp moderne skole for tv og film. Her har makeupartistene fra nabobygningen fri tilgang og kan når som helst låne studio, kamera og lydutstyr. Den nærheten kan også være bra for andre ting. «Her om dagen samarbeidet jeg med en som jobber med film, så nå har han meg som kontakt hvis han trenger noen til å gjøre sminken,» forteller Sophie. «Sånn for man bygget opp et nettverk med andre som trenger det samme for fremtiden.»

Samarbeidet mellom Imageakademiet og Solent åpner i det hele tatt opp for en komplett utdanningsreise som gjerne kan føre til en spennende jobb i Storbritannia. Det britiske universitetet har en høy ansettelsesprosent etter endte studier og jobber tett opp mot bransjen i byer som London og Manchester for å gi studentene den mest yrkesrelevante utdanningen. Og allerede under studiene bygges det bevisst broer over til fremtidens jobbmuligheter, blant annet gjennom utflukter til forskjellige bransjetreff. «Vi var på en greie som het Prosthetic Events hvor det kom veldig mange profesjonelle artister innen spesialeffekter» sier Sophie. «Det var så ekstremt gøy! Vi sto og nettverket litt og fikk veldig mange kort. Det var mange der som hadde jobbet på store filmer og vi fikk hilse på flere av dem».

Begge de norske studentene er da også åpne for å bli i Storbritannia. «Jeg har lyst til å prøve meg innen film og tv og da er det jo veldig nyttig å være her i nærheten av London,» sier Lisa. «Og jeg blir her hvis det byr seg en mulighet.» For Sophie er drømmen å jobbe for et moteblad som King Kong Magazine eller med spesialeffekter innen film og tv. «Drømmen er å kunne flytte hit til England,» sier hun. «Det er større muligheter her, ikke minst i London.» Men samtidig regner begge med å legge ned det meste av studiets 100 obligatoriske arbeidstimer hjemme i Norge og lukker dermed på ingen måte den døren.

Og uansett hvor studiene og jobbkarrieren skulle føre dem så startet det hele med et helårs-studium ved Imageakademiet. «Der fikk jeg alt jeg trengte for å begynne på universitetsutdannelsen,» sier Lisa. «Det er ingenting jeg føler jeg mangler». Sophie stemmer i. «På Image fikk vi et veldig godt grunnlag,» sier hun. «Heldigvis var det også litt overlapp mellom det vi gjorde det siste halvåret der og det vi gjorde de første månedene her, noe som ga litt tid til å komme inn i den nye settingen.»

Studentbyen Southampton
Og litt overgang er det selvsagt å skulle starte på et universitet i utlandet. Men ved Solent vet man å legge til rette for utenlandske studenter: De hentes med buss på flyplassen i London og kjøres de knappe to timene til Southampton. Deretter følger en egen velkomstuke med en rekke forskjellige aktiviteter og hjelp med praktiske ting som registrering av egen britisk bankkonto. Og så er det bare å kaste seg ut i en livlig by som med to universiteter kan romme opp mot 80.000 studenter. «Jeg trodde byen skulle være mye større og mer uoversiktlig, men det er den ikke,» sier Lisa som bor i havneområdet helt syd i byen, der hyggelige og rimelige restauranter ligger langs kaiene. «Det oppleves som en liten by der man kan gå til alt. Og det er veldig deilig.»

Southampton er omtrent på størrelse med Bergen og har en historisk sentrumskjerne omgitt av en gammel bymur. Som alle britiske byer har den også mange store parker og en sentral «high street» med alt av merkevarer. Nederst i handlegata som løper tvers igjennom byen bor Sophie og har dermed det perfekte utgangspunktet for det som har blitt en fast rutine med vennegjengen: Først en tur på The Standing Order, en pub og restaurant der man bestiller mat og drikke via en app på telefonen; så en tur på Oceana, en klubb litt lenger opp i byen, eller en tur på puben Oasis. Og skulle gjengen gå lei av løypa er det massevis av alternativer. «Jeg trodde jeg skulle få hjemlengsel da jeg flyttet hit,» forteller Sophie. «Men dette føles som hjemme nå!»

Les mer om utdanningsløpet til Make-up and Hair Design her >>>

Leave a Reply