Fra New York Fashion Week til Imageakademiet

Fra New York Fashion Week til Imageakademiet

Skolens nye lærer i mote- og fashion-makeup er et levende eksempel på hvor langt man kan nå i en internasjonal bransje. Nå styrker hun Imageakademiets moteprofil og sikter selv mot nye mål.   

«Det hele var litt surrealistisk,» forteller Linda Nicolaysen. «Du har hatt lyst til å gjøre det så lenge at du prøver å ta inn over deg at det faktisk skjer.» Vi snakker om New York Fashion Week, en av de aller største begivenhetene i den internasjonale motekalenderen. For andre år på rad har Linda fått være med på alt fra testene hos designerne i forkant til de dramatiske sekundene rett før modellene går på scenen. «Noen ganger går alt veldig smooth, mens andre ganger begynner du å tvile på om du kommer til å bli ferdig i tide,» forteller hun. Ved en anledning kom for eksempel modellen lovlig sent fra en annen visning og skulle gå fra en ekstrem sminke med mye glitter til å se naturlig og frisk ut på fem minutter. «Vi var tre makeupartister, tre hårstylister og to som jobbet med neglene hennes samtidig,» forteller Linda. «Og det var mitt ansvar å få henne ferdig. Da pumpet adrenalinet skikkelig, men det var først og fremst veldig gøy. Og hun så fin ut til slutt.»

Og akkurat det er en fordel under New York Fashion Week der kjendiser som Cynthia Nixon fra Sex and the City plutselig kan finne på å sitte på første rad. Det gjorde hun under en av Lindas visninger, på et tidspunkt da Nixon også var kandidat til guvernørstolen i delstaten New York. Men slikt får makeupartisten heldigvis vite først i etterkant, siden hun som oftest må være backstage under hele visningen. Linda klarte likevel å få med seg noen glimt av showene hun var med å skape. «Favoritten min var en visning som het Calvin Luo,» forteller hun. «De hadde stilt opp blomsteroppsatser i midten av catwalken der folk satt og spilte på klassiske instrumenter mens modellene gikk rundt. Det var utrolig fint. Det var så vakkert at jeg rett og slett ble rørt.»

 

Munch og Bowie

I New York ble det tolv visninger, primært som assistent for hovedmakeupartisten, men ved én anledning også med hele sminkeansvaret. Og det var nettopp denne typen jobber Linda drømte om da hun tok sin egen utdannelse for snart ti år siden og startet karrieren som frilanser. På veien dit har hun jobbet med en lang rekke forskjellige typer oppdrag: Kursing, kjendiser og musikkvideoer, og ikke minst shoots for de fleste norske og mange utenlandske moteblader. Hennes arbeider har blant annet figurert i Victory Man Magazine, Vogue Italia, Elle India, Elle Sverige, Vanity Teen, Lucy’s Magazine, Boys by girls og Hope Street Magazine, og hun har gjort visninger med folk som Aksel Lund Svindal og den norske designeren Ingunn Birkeland. Hun har også jobbet med artister som Robyn, Maria Mena, Maya Vik, Gabrielle og Julie Bergan, og har hatt profesjonelle kunder som Adidas, Bik Bok, Max Factor og Carlings. Og nå er hun altså nyansatt ved Imageakademiet.      

«Jeg er veldig glad i å jobbe kreativt,» forteller hun om sin egen tilnærming til sminkefaget. «Jeg er opptatt av kunst og prøver å flette det inn i makeupen.» For i tillegg til utdanningen som makeupartist har hun et toårig studium fra Strykejernet kunstskole og bruker elementer derfra både i undervisningen og i eget arbeid. Hun har for eksempel gjort en serie inspirert av Edward Munchs farger og malestrøk for et skotsk magasin og en bildeserie inspirert av David Bowies mange forskjellige looks opp gjennom årene. Særlig det siste føler hun er representativt for hennes stil. «Vi brukte en kvinnelig modell med mange av Bowies trekk og brukte mye sminke i det som ble en veldig kreativ shoot,» forteller hun. «Den var jeg veldig fornøyd med. Jeg liker også å gjøre mer klassisk pene ting, men det er viktig for meg at det har en stemning eller en følelse som gjør at det oppleves som mitt uttrykk.»

London Calling

Linda har også gjort mer politiske ting, som en serie i protest mot Donald Trump der modellene fikk skrevet inn slagord i ansiktet. «Den føltes viktig fordi den hadde et budskap,» sier Linda og påpeker at det har skjedd mye i motebransjen i løpet av de ti årene hun har vært aktiv. «Det har blitt rom for mer kreativitet. I starten handlet oppdrag primært om å legge helt naturlig makeup, men nå er folk mer lekne og tørr litt mer. Og det er gøy.» En annen viktig utvikling i norsk sammenheng er Oslo Runway som på kort tid har blitt en moteuke som har høstet internasjonal anerkjennelse. «De har tatt moten her til lands opp på et helt nytt nivå,» forteller hun og har selv vært med i make-up teamet back stage siden starten. «Det er en veldig fin arena som det kjempemorsomt å være med på.»

Ved Imageakademiet underviser nå Linda i alle skjønnsminkefag, med særlig fokus på mote- og fashion-makeup. Hun fremhever at skolen har en veldig sterk posisjon når det gjelder film, tv og teater, og at hun selv ønsker å bidra til at motedelen av studiet løftes ytterligere. «Skolen har veldig gode lærerkrefter på alle felt, og selv håper jeg noen blir inspirert og får lyst til å gjøre det samme som meg,» sier hun. «Da jeg begynte å studere så visste jeg ikke at jeg var interessert i fashion. Det oppdaget jeg først underveis. Det er ikke alltid man vet hva man kommer til å like. Du begynner kanskje med å tenke at du skal gå her for å jobbe på operaen, men så finner du ut at du heller vil jobbe med mote. Og det er gøy at sånt plutselig bare skjer.» Selv er hun veldig fornøyd med den retningen karrieren har tatt, for til neste år venter også moteuka i London, rett etter en ny opptreden i New York. Og så følger kanskje etter hvert Paris og Milan? «Vi får se,» smiler Linda. «Det er jo drømmen å gjøre alle de fire store. Men for meg henger nok uansett New York aller høyest.»  

NOEN AV LINDA SINE ARBEIDER

Leave a Reply