Linda Røhmen Norges mest anerkjente bodypainter

Foto: WBF / Bodypaint: Linda R/ Assistent: Rita R/ Modell: Nathalie N/ Parykk: Maria Z

Foto: Fred Johnny/ Bodypaint: Linda R/ Assistent: Fie Baro/ Kunde: Hordaland fylkeskommune 

Foto: Rita R/ Bodypaint: Linda R/ Assistent: Rita R/ Modell: Nathalie N

Foto: Andreas Kleilberg/ Bodypaint: Linda R/ Assistent: Rita R/ Modell: Vibecke Skofterud/ Kunde: NPRO

Fra et blankt lerret til kunst

Hva var det som fikk deg til å begynne med bodypaint?

Det var alltid i kortene, det var da jeg var liten at jeg så bodypaint på tv, det fanget min interesse. Men det var ikke før jeg var 16år og jobbet i Kristiansand dyrepark at jeg virkelig fant ut at det var noe jeg ville jobbe med. Når jeg jobbet i dyreparken som ansiktsmaler var det ganske fri tøyler på hvordan sminke jeg lagde, da var det flere som gjerne ville ha mer enn bare ansiktet. Gjerne ned over hals og armer, noe jeg synes var ganske gøy.

Da jeg ble eldre gikk jeg på kunstskolen og det var da jeg begynte med bodypaint, å sminke hele kropper.  Det var da jeg var ferdig utdannet som mua at jeg begynte mer proft og hadde flere ulike kommersielle jobber med bodypaint. Og i 2009 at jeg var med i min første bodypaint konkurranse, i Østerrike. Jeg hadde tenkt på dette i mange år før jeg tok turen til Østerrike og Bodypaintfestivalen.

 

Hvilken bodypaint er du mest fornøyd med?

Det må være en kommersiell bodypaint for Hordaland fylkeskommune, i «bruk refleks kampanje». Den brukte jeg 7timer på å gjøre.

 

Du skal til Helsinki snart, hva er det du skal der?

Jeg skal der for å konkurrere, for første gang i Finland. Der skal jeg bo hos en av mine nærmeste venninner som også holder på med bodypaint. Det var i bodypaint miljøet jeg traff henne. Vi delte en shuttle buss fra Klagenfurt til Seeboden i 2010. Etter det har vi treffes jevnlig hvert år under VM i bodypaint.

Jeg skal ha med en Norsk assistent Rita Røisland, som selv også skal konkurrere en av dagene i kategorien «Facepaint».

I forbindelse med turen til Finland ble jeg spurt om jeg ville være dommer for deres Finske mesterskap i kategorien «Creative makeup pro categori». Jeg anser det som en ære å få være med å kåre Finlands neste nasjonale mester i Makeup.

 

Er du forberedt for årets Finsk Mesterskap?

Snart, jeg driver og finner ut på hvordan jeg skal løse oppgaven. Det som er at ting kan se veldig fint ut på et ark, mens kroppen har former, pupper, midje …  Dermed blir det litt justeringer og noen prøvesminkninger til. Men jeg tenker at jeg kommer til å bli klar til avreise dato.

 

Kan du fortelle oss litt om hvordan du føler deg før en konkurranse?

Som regel før en konkurranse, blir jeg veldig nervøs. Jeg klarer ikke å spise, og blir litt tullete … Men så fort konkurransen begynner og fokuset setter seg på hva vi skal gjøre så en glemmer litt nervøsiteten. Fordi en blir så fokusert på hva en skal klare og gjennomføre på de gitte timene.

Jeg har som nevnt en assistent med til denne konkurransen. Hun får være med hele veien, mens i VM da får assistenten kun være med i 3 av 6,5 timene. En er avhengig av en god assistent, som er effektiv og flink. De som er med meg pleier å farge all grunnfarge og store flater.

 

Hvordan forbereder du deg for en ny bodypaint?

Først skisser jeg opp et sminkekart, både fremside og bakside. Deretter prøvesminker jeg. For så å justere alt etter som til jeg blir fornøyd.

Det som er viktig og huske på er å ha farger som popper litt mer, mye farger. Når en konkurrerer er det veldig vanlig å ha mye farger og kontraster enn ved en kommersiell bodypaint

Jeg pynter og dekorerer sko samt headpeace som passer sammen. Som en videføring av bodypainten, for å skape en fin helhet.

 

Hvordan føler du deg som en av dommerne? Kommer du til å være streng?

Det er et ganske stort ansvar. Jeg tror jeg kommer til å dømme rettferdig. Jeg skal følge kriteriene nøye, det krever mye. Det avgjør mye for dem som du bedømmer.

Jeg er generelt veldig teknisk og ser etter at det er et rent uttrykk. Siden det er en «Pro» kategori, så har jeg høyere forventninger, og om de ikke har rene linjer kommer de til å oppfatte meg som streng.

 

Hva er den største utfordringen med bodypaint?

Det er temperaturen. I Norge er det som regel ganske kaldt. Det er ofte kaldt for modellen og rommet må derfor være oppvarmet. Om modellen fryser blir det et blir et problem, både for modell og meg. Modellen kan begynne og skjelve og det er jo helt avgjørende for meg som maler på et levende lerret at de står i ro, og at modellen er sterk. Men det hjelper ikke om de grunnleggende behovene for modellen ikke er der.. om de er kalde.

En god modell, har en sterk coremuskulatur. De skal gjerne stå 6-7 timer sammenhengende. Dansere er som oftest godt egnet som bodypaint modell.

En «normal» kropp, små pupper uten silikon, en som ikke er gjort noe med kosmetisk synes jeg er best. Det er modellen som får frem formene og malingen, ikke kroppen og puppene. Det er ganske viktig at modellen kan bevege seg og for å vise frem malingen.

Utfordringen er at modellen lever, en må jobbe seg opp til gode teknikker som gjør at det går raskere.

 

Hva vil du si til dem som vurderer å starte med bodypaint? Eventuelt konkurrere? Noen tips?

Man blir ikke ekspert på en dag, jo mer du øver jo bedre blir du. Det fleste folk får sjokk over er hvor lang tid det tar. Det å forberede på forhånd, vite hva du vil ha.. lære deg og kjenne hvordan fargene reagerer med hverandre. Du kan ikke legge alle fargene oppå hverandre. Du kan for eksempel ikke male en sort bakgrunn for så å legge de andre fargene oppå den igjen. Så du maler den gjeldene fargen der du vil ha den. 

Leave a Reply